Pasta

24/3/2013

 
Wat is pasta?
Pasta is  de verzamelnaam voor Italiaanse noedelgerechten van deeg.

De meeste voorverpakte  pastasoorten worden gemaakt van  bloem van harde tarwe (grano duro).; deze is meestal gedroogd: pasta secca.  

Verse pasta  (pasta fresca) wordt meestal gemaakt van bloem van zachte tarwe (grano tenero) en eieren (eierpasta), is voller en zachter van smaak  en heeft meestal een kortere kooktijd.
Foto

Hoeveel pasta?
Per persoon ca. 75-100 gram droge pasta of 100-125 gram verse pasta (neemt minder water op).

Hoeveel water?
1 liter water per 100 gram pasta.

Hoeveel zout?
1 theelepel per 100 gram pasta. Geen zout als pasta in bouillon gekookt wordt.

Plakken voorkomen?
Eerste paar minuten blijven roeren; snel opdienen.

Al dente?
Beetgaar: Van buiten gaar maar nog iets stevig van binnen.

Afspoelen met koud water?
Alleen als de pasta voor salade of ovenschotel gebruikt wordt.
Pasta koken
 • Reken 100 gram pasta per persoon. Breng per 100 gram pasta 1 liter water aan de kook en voeg zout toe als het water bijna kookt, ca. 1 theelepel zout per 100 gram pasta. Als de pasta in bouillon gekookt wordt is geen extra zout nodig.
   
 • Wacht tot het water weer gaat koken en doe de pasta in het kokende water, alles in één keer, roer het even door en doe heel even het deksel weer op de pan om ervoor te zorgen dat het water zo snel mogelijk opnieuw gaat koken.
    
 • Kook de pasta daarna zonder deksel op de pan en roer de eerste paar minuten voortdurend om te voorkomen dat de pasta aan elkaar plakt. De kooktijd is o.a. afhankelijk van soort, dikte etc.
  Vers en zelfgemaakt: ongedroogd: 0,5 - 1 minuut, gedroogd 2 - 5 minuten.
  Uit de winkel: koelvers 2 - 4 minuten, gedroogd 8 - 15 minuten. Volg de aanwijzing op de verpakking.

 • Test de gaarheid door in de pasta te bijten. "Al dente" betekent "beetgaar", d.w.z. dat de kern van de pasta niet meer ongekookt aanvoelt als je er in bijt, dus van buiten gaar maar nog iets stevig van binnen.
   
 • Giet de pasta af in een vergiet en laat hem heel even uitlekken. Om te voorkomen dat de pasta aan elkaar gaat plakken schep je de pasta daarna z.s.m. door een hete saus of doe je de pasta weer terug in de pan en roer je er wat olie of boter door. Direct opdienen.
    
Tips
 • Spoel de gekookte pasta níet af onder koud stromend water, tenzij de pasta voor een salade gebruikt wordt.
 • Maak altijd éérst de saus. Pasta moet diréct na het koken opgediend worden, anders is die niet lekker meer, terwijl de saus nog wel even kan wachten, op een laag pitje. Je kunt dus maar beter zorgen dat je de saus al klaar hebt voordat je de pasta kookt.


Pasta maken
Foto
Zelf pasta maken
In deze Allerhande video van 3:46 minuten kun je zien hoe je zelf pasta kunt maken (zonder pastamachine). De volledige tekst, inclusief ingrediënten staat eronder.
3:46 | @ AH-Allerhande | 4 aug 2012Foto
Tagliatelle maken
Nicola Zilli maakt tagliatelle met de pastamachine in de keuken van restaurant Gustavino   en geeft veel uitleg over hoe je de pastamachine moet gebruiken en hoe je 'm schoonmaakt.
05:02 | @ FoodTube.nl    | 21 jan 2009

Foto
Ravioli maken
Nicola Zilli  maakt ravioli gevuld met porcini en saus van boter en salie, zoals die gemaakt wordt bij restaurant Gustavino  in Amsterdam 7:06 | @ FoodTube.nl  18 jan 2009

Pastasoorten
Pasta is er in allerlei vormen;  de vorm is bepalend voor de toepassing:
 • Pasta ripiene is pasta die bedoeld is om te vullen: ravioli, cannelloni, tortellini etc..
 • Pasta liscia is gladde pasta: spaghetti, penne, fettucine etc.
Sommige pastasoorten hebben zowel een gladde versie als een geribbelde variant, de pasta rigata, waarmee de saus beter vastgehouden kan worden, bijvoorbeeld de penne rigate. Dat “vasthouden”  van de saus (sugo) , ragoût (ragù), olie etc. is trouwens de reden voor de talloze verschillende vormen van de Italiaanse pasta.

Welke pastasoort bij welke saus?
Gina Miller vertelt  iets over pastasoorten  en welke saus daar het best bij past in deze About.com video van 2.18 minuten.
 
2:18 | @About.com Types of Pasta Shapes | 9 nov 2012
   
Foto
charmingitaly.com
Pastasoorten Infographic van charming.italy.com met de bekendste én de lekkerste soorten.

Foto
charmingitaly.com
Pastasauzen Infographic van charming.italy.com. De beste Italiaanse pastasauzen. Als je er met de muis overheen gaat wordt het recept getoond.RT First published 30 dec 2010, updated with new video's.

Comments are closed.