Aardappelen

03/05/1999

 
Basisrecepten aardappelen: koken, bakken, poffen en pureren
Update: 2 jan 2012


Aardappelen koken
  • Schil de aardappelen met een aardappelschilmesje of een dunschiller en snijd pitten en blauwe plekken weg.
  • Spoel de aardappelen goed schoon met koud water en snijd ze in tweeën of vieren, de stukken moeten ongeveer even groot worden dan zijn ze tegelijk gaar.
  • Doe de aardappelen in een een ruime pan, vul de pan met water zodat de aardappelen ca. 3 tot 4 cm onder water staan, voeg een halve theelepel zout toe en zet de pan op het vuur.
  • Breng het water aan de kook, zet het vuur lager zodra het water kookt, het water moet rustig verder koken en doe het deksel schuin op de pan.
  • Na 15 tot 20 minuten zijn de aardappelen gaar; controleer of ze gaar zijn door er met een vork in te prikken, als ze zacht zijn, zijn ze gaar.
  • Giet het kookwater van de aardappelen af, doe ze weer terug in de pan en laat ze nog een paar minuten op een laag pitje wat verder droog stomen, schud ze regelmatig even op en let op dat ze niet verbranden.


C1000 slaagt erin om in 57 seconden goed uit te leggen hoe je aardappelen kookt.

0:57 | C1000 - Aardappelen koken | 12 aug 2011
Als je perfect gekookte aardappelen wil, bekijk dan de video Basics: aardappelen koken van meesterkok Albert Kooy:

Aardappelen bakken als De Oesterbar

Ralph Woerde laat zien hoe de beroemde aardappelen van restaurant De Oesterbar in Amsterdam gebakken worden.

4:09 | Foodtube | Aardappel-college  | 10 sep 2008

Aardappelen poffen

1:01 | AH-Allerhande 28 nov 2011

Aardappelpuree maken

0:52 | AH-Allerhande | 10 dec 2010