Ro's Kookboek is een kookboek nieuwe stijl, waarin eigen recepten & tips en die van anderen op internet samengevoegd zijn tot een persoonlijk online kookboek dat je altijd en overal bij de hand hebt. Op de startpagina van Ro's Kookboek kun je daar meer over lezen.

Voor mijn eigen recepten heb ik een andere vorm gekozen; zodra ze aangepast zijn zet ik ze weer op de site.
Ro

Spanakopita

16/12/2012

 
Spanakopita is een Grieks voorgerecht van Filo- of bladerdeeg gevuld met verse spinazie, prei, bosuitjes,dille en fetakaas dat heel eenvoudig te maken is.
 
Voorgerecht  |  Grieks  | Vegetarisch | Oven
10 stuks  |  Bereiden: 20 minuten   |  Wachten: 25 minuten
Ingrediënten
2 eieren
1 teentje knoflook (fijngesnipperd of geperst)
6 bosuitjes (in dunne ringetjes gesneden)
1 dunne prei (in dunne ringetjes gesneden)
1 pakje diepvries bladerdeeg (10 plakjes)
2 eetlepels verse dille
100 gram fêta, verkruimeld
50 gram verse spinazie


Bereiden
  • Verwarm de oven voor op 180 graden celsius (hetelucht oven)
  • Klop de eieren met een garde. Houd een klein beetje van het eimengsel apart voor later.
  • Pers de knoflook met een knoflookpers.
  • Snijd de prei en de bosui in dunne ringetjes.
  • Verkruimel de feta met een vork.
  • Knip de dille fijn.
  • Snijd de spinazie (niet al te fijn)
  • Voeg spinazie knoflook, prei, bosui, feta en dille toe aan ei en roer goed door elkaar.
  • Schep op elke plak bladerdeeg 1 eetlepel van het spinaziemengsel en vouw het bladerdeeg diagonaal dicht zodat er een driehoek onstaat. 
  • Bestrijk de bovenkant met ei.
  • Leg de driehoekjes op een bakplaat en bak ze in 20-25 minuten totdat de korst lichtbruin is.

In dit recept wordt bladerdeeg gebruikt. In deze video laat Allerhande zien welke mogelijkheden er met bladerdeeg zijn.

2:21 AH.nl/Allerhande  
 
@Ziti Zitoni - Finocchio al vino bianco
Finocchio al vino bianco, venkel gestoofd in witte wijn, een recept van Ziti Zitoni met venkel, wijn, knoflook, tijm en olijfolie. Super lekker en ook nog eens makkelijk en snel te maken; een toprecept!

Groente | Vegetarisch | Italiaans
4 personen | Bereiden: 15 minuten |  Wachten: 30 minuten

Pastasaus

1/12/2012

 
Pastasaus met tomaat, wortel, bleekselderij, paprika, ui en knoflook.

Groente | Vegetarisch | Italiaans
4 personen | Bereiden: 35 minuten |  Wachten: 30-45 minuten



Variaties
  • Vervang de bliktomaten door verse Roma tomaten,  ook wel pruimtomaten of pommedori genoemd.
     
  • Schep, vlak voor het opdienen,  geraspte Parmezaanse kaas door de saus.  
Ingrediënten
  • 600 gram Italiaanse pruimtomaten in blokjes (blik)
  • 3 middelgrote wortels, kleingesneden
  • 2 stengels bleekselderij, kleingesneden
  • 2 middelgrote gewone uien, fijngehakt
  • 1 groene paprika, kleingesneden
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • Zout (optioneel)
  • 3 eetlepels gewone olijfolie
  • 3 eetlepels extra virgine olijfolie (optioneel)
  • 1 eetlepel witte suiker (ca. 12 gram)
  • 1 handvol verse basilicum, in stukjes gescheurd

Bereiden
  • Fruit de ui, bleekselderij, wortel en paprika ca. 2 minuten in 3 eetlepels gewone olijfolie, af en toe roerend,  op een matig hoog vuur in een pan met een dikke bodem.  (De hoeveelheden wortel, selderij en ui moeten ongeveer gelijk zijn.)
  • Voeg daarna de knoflook en de tomaat toe en, naar smaak,  oregano en eventueel zout.
  • Laat het geheel, af en toe roerend, ca. 30-45 minuten, zonder deksel ,op een laag vuur sudderen tot de saus voldoende ingedikt is en voeg dan de suiker toe.
  • Neem de pan van het vuur en roer de basilicum en de extra virgine olijfolie door de saus. Serveer direct, met bijvoorbeeld spaghettini of spaghetti.      

Update, first published 2-9-1999.