Boeuf Bourguignon

02/10/1999

 
500 gr mager rundvlees
150 gram roomboter
80 gram zuurkoolspek in blokjes
1 grof gesneden ui
1 el bloem
1 mespuntje tijm
1 takje  peterselie
1 laurierblad
1 geperst knoflookteentje
1,5 dl rode wijn
1,5 dl runderbouillon
100 gram champignons
Peper, zout
Boeuf bourguignon, ook wel boeuf à la bourguignonne, is van oorsprong een Frans boerengerecht uit de Bourgogne op basis van in rode wijn gestoofd rundvlees met champignons, ui en spekblokjes.

Vlees | Frans
4 personen  |  Bereiden: 60 minuten   |  Wachten: 180 minuten

Voorbereiden

  • Snijd het ontbijtspek in blokjes en snipper de ui (grof).
  • Snijd de sucadelappen in niet te kleine stukken.
  • Maak de champignons schoon en bak ze op een hoog vuur in ca. 2 minuten gaar. Haal de pan van het vuur en laat de champignons afkoelen.

Bereiden
  • Smelt in de braadpan 50 gram boter, bak daarin het ontbijtspek en fruit hierbij de ui lichtbruin.
  • Neem ui en spek uit de pan.
  • Voeg 100 gram boter toe en braad het vlees aan. Bestrooi dit met zout en peper. Roer er de bloem door en laat dit even gaar worden.
  • Meng vervolgens het spek en de ui er weer door alsmede tijm, laurierblad, peterselie en knoflook.
  • Giet er vervolgens de bouillon en de wijn bij.
  • Laat alles 3 tot 4 uur op een heel laag vuur gaar stoven met het deksel op de pan.
  • Voeg de champignons bij het vlees en laat alles nog 20 minuten doorstoven.


Tip
Deze hoeveelheid is voor 4 personen; dat moeten dan echter niet al te grote eters zijn. Beter is om deze hoeveelheid aan te houden voor 3 personen.
Kan 2 of 3 dagen van te voren worden gemaakt, dan smaakt het zelfs nog beter dan wanneer het dezelfde dag gemaakt wordt. Langzaam opwarmen.
Kan worden ingevroren.
 


Comments


Comments are closed.