Hutspot

18/01/2003

 
Ingrediënten
500 gram winterwortels
250 gram uien
500 gram kruimige* aardappelen
Zout, versgemalen peper
Eventueel 20 gram boter

* kruimig = bloemig = afkokend

Hutspot of Stamppot wortels en uien is een oud Nederlands gerecht dat traditioneel vooral 's winters wordt gegeten, maar, gezien de Nederlandse zomers, ook prima 's zomers te eten is.

Bereiden
  • Snijd de winterwortels in de lengte doormidden en daarna in plakjes van ongeveer 0,5 cm dik.
  • Pel de uien, snijd ze in tweeën en daarna in halve ringen van ongeveer 0,5 cm dik.
  • Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.
  • Doe een bodempje water in de pan (ca. 3 cm).
  • Doe de wortels, uien en aardappelen in de pan, voeg ca. 0,5 theelepel zout toe en breng het geheel op een hoog vuur aan de kook.
  • Laat daarna nog ca. 20 minuten zachtjes doorkoken op een laag vuur.
  • Giet af en vang het kookvocht op.
  • Stamp alles fijn met een pureestamper.
  • Voeg zo nodig wat van het kookvocht toe als de stamppot te droog is.
  • Breng op smaak met peper, zout en (eventueel) boter.
 


Comments


Comments are closed.