Filodeeg bakjes

26/12/2010

 
Ingrediënten
  • 5 vellen filodeeg (diepvries), ontdooid
  • 25 g boter, gesmolten
  • 1 ei, eierdooier losgeklopt (eiwit wordt niet gebruikt)

Materialen
Bakvorm voor minimuffins, ingevet

Filodeeg bakjes
Met kant-en-klaar Filodeeg uit de diepvries kun je decoratieve bakjes maken; lekker met zoete of hartige vulling, bijvoorbeeld Geitekaas met bosui, zalm met prei of tomaat met ricotta  Zie ook Filodeeg bakje met paddestoelen, feta en druiven.
  
Voorgerecht | Hapjes | Oven
4 personen | Bereiden: 10 minuten (bakjes)   |  Wachten: 25 minuten

Bereiden
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Vouw de filodeegvellen open, bestrijk ze dun met de boter en stapel ze op elkaar. Snijd ze in negen vierkantjes.
  • Bekleed elke holte in de bakvorm met een vierkantje filodeeg en leg er daarna trapsgewijs nog drie velletjes op, zodat de punten van de vierkantjes naast elkaar omhoog steken.
  • Bestrijk elk bovenste velletje dun met de eidooier.
  • Bak het deeg in 15 minuten goudbruin en gaar, laat daarna afkoelen.


Foto
Turks Filodeeghapje met Feta en spinazie

Foto
Filodeegtaart met broccoli en serranoham

Foto
Hartige filodeegtaart met spinazie en Feta

Foto
Mi­ni-ap­pel­stru­dels

Vullen
Gebruik je fantasie bij het vullen, hieronder een paar ideeën om je op weg te helpen en een paar gekregen recepten.

Lekker:
  • Geitenkaas met bosui
  • Fêta met prei, spinazie en dille
  • Fêta, gebakken ui,  spinazie en knoflook
  • Champignons met achterham,sjalotje en peterselie
  • Champignons met sjalotje en plakjes gerookt ontbtijtspek
  • Appel met honing en rozijnen

Recepten van Tineke:
Geitenkaas met bosui
Ingrediënten
3 bosuitjes
2 el pijnboompitten
2 el slagroom
125 gram Geitenkaas met honing (Bettine Blanc)

  • De pijnboompitten roosteren in een (droge) koekepan en laten afkoelen.
  • Snijd de bosuitjes in schuine ringetjes.
  • Roer de geitenkaas los met de slagroom en roer de bosui erdoor.
  • Vul de filobakjes met dit mengsel en bestrooi ze met de geroosterde pijnboompitten.

Zalm met prei
Ingrediënten
1 dunne prei, in reepjes gesneden
1 eetlepel boter
1 mespunt kerriepoeder
125 gram Ricotta
100 gram gerookte zalm, fijngesneden
Zout, peper

Bereiden
  • Bak de prei gaar in de boter en bestrooi met zout en peper. Roer de prei met de kerrie door de ricotta.
  • Vul de taartjes met dit mengesl en verdeel de zalm erover.

Tomaat met Ricotta
Ingrediënten
2 tomaten (Tasty Tom of vergelijkbaar), in blokjes
125 gram Ricotta
Zout, peper (versgemalen)
50 gram oude kaas, verbrokkeld

Bereiden
  • Roer de tomatenzaadjes door de Ricotto en breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel het mengsel over 4 filobakjes.
  • Bestrooi ze met de oude kaas en verdeel de blokjes tomaat erover.

Filodeegbakje met paddestoelen, feta en druiven is bewerkelijker (25 minuten) maar ook lekker:

 
 
Filodeeg bakje met paddestoelen
Met kant-en-klaar Filodeeg uit de diepvries kun je decoratieve bakjes maken; lekker met zoete of hartige vulling, in dit recept met Geitekaas met bosui, zalm met prei of tomaat met ricotta. Zie ook Filodeeg bakjes.
  
Voorgerecht | Hapjes | Oven
4 personen | Bereiden: 25 minuten (bakjes)   |  Wachten: 25 minuten
Ingrediënten
  • 4 vellen filodeeg (diepvries) 
  • 25 g boter (gesmolten)
  • 125 ml crème fraîche
  • 1 ei
  • 2 el olijfolie
  • 12-16 rode druiven, gehalveerd
  • ca. 100 gram feta (verkruimeld)
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 200 - 300 gram gemengde paddestoelen (in stukjes)
  • 8 sprietjes bieslook (fijngeknipt) voor de garnering

Benodigdheden
4 ovenschaaltjes  Ø ca. 15 cm, ingevet
Bereiden
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Laat het filodeeg ontdooien.
  • Verhit de olie in de koekenpan en fruit de knoflook 30 sec. Voeg de paddestoelen toe en bak al omscheppend 3-4 min. Breng op smaak met peper en zout. Neem de pan van het vuur.
  • Meng de druiven met de paddestoelen.
  • Meng in een aparte kom de feta met de crème fraîche.
  • Splits het ei, klop de dooier los met een vork en voeg een mespunt peper toe.
  • Vouw het filodeeg open en snijd in 3 gelijke stukken. Bestrijk het bovenste stuk dun met boter en leg met de ingevette kant naar beneden in de schaaltjes. Bestrijk de rest van de vellen een voor een met boter.
  • Beleg elk schaaltje met 3 stukken deeg, zodat het hele schaaltje bedekt is. Bestrijk de overhangende randen met boter.
  • Verdeel het paddenstoelenmengsel over de schaaltjes. Schep het kaasmengsel erop.
  • Bak de taartjes in 20-25 min. gaar en goudbruin in de oven.
  • Garneer met bieslook.

1:41 AH - Allerhande | Werken met Filodeeg
 
 
Met diepvries bladerdeeg bak je in een mum van tijd appelflappen. In de instructievideo van Koopmans kun je zien hoe dat moet.

Bakken | Oven
6 personen  |  Bereiden: 10 minuten   |  Wachten: 15 minuten | Recept

Oventemperatuur
Elektisch: 225 graden C     | Hetelucht: 210 graden C | Gas: stand 5-6

2:00 | Koopmans | Instructievideo appelflappen bakken
Ingrediënten
Voor 6 appelflappen
6 plakjes bladerdeeg (diepvries)
2 friszure appels
30 gram rozijnen
15 gram kristalsuiker
1 tl kaneel
Koopmans diepvries  bladerdeeg is verkrijgbaar in twee varianten. Gewoon bladerdeeg, op basis van margarine en Roomboter Bladerdeeg. Zie voor meer informatie de info op de website van Koopmans.
Foto
Bladerdeeg Origineel
Foto
Roomboter Bladerdeeg
 
 
Foto
Solo Open Kitchen
Dubbelgetrokken tomatenbouillon geserveerd in kleine glaasjes, een lekker en decoratief voorgerecht van:
Tomatenblokjes, Zongedroogde tomaten, ui, knoflook, tijm, olijfolie, gevogeltefond.

Voorgerecht | Amuse | Soep | Makkelijk | Decoratief
4 personen | Bereiden: 20 minuten | Wachten: 60 minuten | Recept
 
 
Foto
Hier verzamel ik de Tagliatellerecepten die ik nog eens wil proberen ;) de inhoud wisselt nog al eens omdat ik het aantal wil beperken tot een stuk of 5.

 
 
Spaghetti met olijfolie, knoflook en peperoncino is een van mijn favoriete spaghetti gerechten.. Officieel moet het met Parmezaanse kaas, maar ik vind het lekkerder met jonge Goudse kaas of met Grand Padano.

Voorgerecht Eenpansgerecht | Italiaans 
2 personen  |  Bereiden: 10 minuten   |  Wachten: 4 minuten
Ingrediënten
6-8 knoflooktenen
200 gram verse spaghetti
Funghi bouillonblokjes
30 gram platte peterselie
Peperoncino (gemalen)
175 gram geraspte Goudse jonge kaas
Bereiden
  • Breng 2 liter water aan de kook en laat 4 Funghi bouillonblokjes meekoken.
  • Pel de knoflooktenen, prak ze met een vork en verdeel ze over twee diepe borden die groot genoeg zijn voor 100 gram spaghetti met een hele berg kaas.
  • Schenk daar een zeer ruime hoeveelheid olijfolie bij en zet de borden (afgedekt) 1 minuut in de magnetron op de hoogste stand (750 Watt). Dat mag natuurlijk alleen als je haast hebt, officieel moet je het heel even licht fruiten in olijfolie ;)
  • Knip de peterselie fijn.
  • Kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking al dente. Giet de spaghetti af en doe de spaghetti in de borden bij de olie en de knoflook.
  • Doe er een snufje Peperoncino over en de peterselie en de geraspte kaas.
 
 

Ingrediënten Stamppot Boerenkool
  • 400 gram voorgesneden, verse of diepvries boerenkool óf 800 gram verse ongesneden boerenkool aan de stronk.
  • 600 gram geschilde kruimige aardappelen (ook wel bloemig of afkokers genoemd) als je een gladde stamppot wilt. Als je een minder gladde stamppot wilt neem je vastkokende aardappelen (ook wel droogkokende aardappelen genoemd).
Stamppot boerenkool
De traditionele stamppot boerenkool bestaat uit gelijke hoeveelheden aardappelen en boerenkool. Na het schoonmaken van de boerenkool blijft daar ongeveer de helft van over.

Als je een traditionele boerenkoolstamppot wilt maken met panklare, voorgesneden, boerenkool  of met diepvries boerenkool dan heb je dus voor 1 kilo (geschilde) aardappelen 500 gram voorgesneden boerenkool of diepvries boerenkool nodig.

Tegenwoordig vinden veel mensen boerenkoolstamppot lekkerder met meer boerenkool, bijvoorbeeld 600 gram tot 750 gram gesneden boerenkool op 1 kg aardappelen, maar ook wel  1 kg gesneden of diepvries boerenkool op 1 kg geschilde aardappelen.


Bereiden
  • Kook de verse boerenkool  in ca. 30 minuten gaar in ruim water met een beetje zout.
  • Snijd de aardappelen in gelijke stukken en kook ze aardappelen op de gebruikelijke manier  in gaar in een laagje water met wat zout in ca. 20 minuten.
  • Giet de boerenkool en de aardappelen af en stamp de aardappelen door de boerenkool.  Als de boerenkool te droog is kun je hem smeuïger maken met een scheutje meld of een klontje boter.
2 personen


Over Boerenkool
Verse boerenkool is verkrijgbaar van september tot en met januari.

Verse, ongesneden boerenkool is in de koelkast bij 1-4 °C  een paar dagen houdbaar, op een droge, koele plaats buiten de koelkast (12-15 C) ongeveer een week.  Voorverpakte, gesneden, boerenkool kun je maar 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren.

Om boerenkool in te vriezen moet het ca. 3 minuten geblancheerd worden, de beste tijd daarvoor is in oktober  en november, daarna is het tot 12 maanden houdbaar in de diepvries (minimaal -18 °C).

Als het nog niet gevroren heeft kan boerenkool soms ook na lang koken wat stug blijven. Dit kan worden voorkomen door de  gesneden boerenkool  een nacht in de diepvries te legen (in een plastic zak). Voor gebruik hoeft het niet ontdooid te worden.

Meer informatie over het bewaren, bereiden, de voedingswaarde etc. van boerenkool is te vinden in Veggipedia

 

Hutspot

18/1/2003

 
Ingrediënten
500 gram winterwortels
250 gram uien
500 gram kruimige* aardappelen
Zout, versgemalen peper
Eventueel 20 gram boter

* kruimig = bloemig = afkokend

Hutspot of Stamppot wortels en uien is een oud Nederlands gerecht dat traditioneel vooral 's winters wordt gegeten, maar, gezien de Nederlandse zomers, ook prima 's zomers te eten is.

Bereiden
  • Snijd de winterwortels in de lengte doormidden en daarna in plakjes van ongeveer 0,5 cm dik.
  • Pel de uien, snijd ze in tweeën en daarna in halve ringen van ongeveer 0,5 cm dik.
  • Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.
  • Doe een bodempje water in de pan (ca. 3 cm).
  • Doe de wortels, uien en aardappelen in de pan, voeg ca. 0,5 theelepel zout toe en breng het geheel op een hoog vuur aan de kook.
  • Laat daarna nog ca. 20 minuten zachtjes doorkoken op een laag vuur.
  • Giet af en vang het kookvocht op.
  • Stamp alles fijn met een pureestamper.
  • Voeg zo nodig wat van het kookvocht toe als de stamppot te droog is.
  • Breng op smaak met peper, zout en (eventueel) boter.
 

Stamppot spinazie

16/2/2002

 
Ingrediënten Stamppot spinazie
  • 750 gram geschilde, kruimige* aardappelen
  • 10 gram boter
  • 250 gram andijvie
  • zout, versgemalen peper
  • 1 dl warme melk
  • Eventueel nootmuskaat
Kruimig = bloemig = afkokend


Stamppot rauwe spinazie

Bereiden
  • Snijd de aardappelen in gelijke stukken en kook ze op de gebruikelijke manier  gaar in een laagje water met wat zout in ca. 20 minuten.
  • Was de andijvie, snijd de struik in smalle reepjes  van ca. 1 cm en laat de andijvie uitlekken in een vergiet.
  • Verwarm de melk.
  • Giet de aardappelen af, stamp ze fijn met een pureestamper, meng de melk erdoor en breng op smaak met peper en zout.
  • Zet de pan op laag vuur en voeg de gesneden andijvie er in delen door. Breng eventueel  verder op smaak met nootmuskaat.

2 personen

Variaties
  • Snijd ca. 150 gram oude of belegen Goudse kaas in blokjes en roer die door de stamppot.
  • Roer ca. 100 gram uitgebakken spekjes door de stamppot.
  • Andere groenten: Vervang de spinzazie door andijvie, postelein, bietenloof, rucola of raapstelen.
 
 
Ingrediënten Stamppot andijvie
  • 750 gram geschilde, kruimige* aardappelen
  • 10 gram boter
  • 250 gram andijvie
  • zout, versgemalen peper
  • 1 dl warme melk
  • Eventueel nootmuskaat
Kruimig = bloemig = afkokend


Stamppot rauwe andijvie

Bereiden
  • Snijd de aardappelen in gelijke stukken en kook ze op de gebruikelijke manier  gaar in een laagje water met wat zout in ca. 20 minuten.
  • Was de andijvie, snijd de struik in smalle reepjes  van ca. 1 cm en laat de andijvie uitlekken in een vergiet.
  • Verwarm de melk.
  • Giet de aardappelen af, stamp ze fijn met een pureestamper, meng de melk erdoor en breng op smaak met peper en zout.
  • Zet de pan op laag vuur en voeg de gesneden andijvie er in delen door. Breng eventueel  verder op smaak met nootmuskaat.

2 personen

Variaties
  • Snijd ca. 150 gram oude of belegen Goudse kaas in blokjes en roer die door de stamppot.
  • Roer ca. 100 gram uitgebakken spekjes door de stamppot.
  • Andere groenten: Vervang de andijvie door spinazie, postelein, bietenloof, rucola of raapstelen.