Ingrediënten Stamppot Boerenkool
  • 400 gram voorgesneden, verse of diepvries boerenkool óf 800 gram verse ongesneden boerenkool aan de stronk.
  • 600 gram geschilde kruimige aardappelen (ook wel bloemig of afkokers genoemd) als je een gladde stamppot wilt. Als je een minder gladde stamppot wilt neem je vastkokende aardappelen (ook wel droogkokende aardappelen genoemd).
Stamppot boerenkool
De traditionele stamppot boerenkool bestaat uit gelijke hoeveelheden aardappelen en boerenkool. Na het schoonmaken van de boerenkool blijft daar ongeveer de helft van over.

Als je een traditionele boerenkoolstamppot wilt maken met panklare, voorgesneden, boerenkool  of met diepvries boerenkool dan heb je dus voor 1 kilo (geschilde) aardappelen 500 gram voorgesneden boerenkool of diepvries boerenkool nodig.

Tegenwoordig vinden veel mensen boerenkoolstamppot lekkerder met meer boerenkool, bijvoorbeeld 600 gram tot 750 gram gesneden boerenkool op 1 kg aardappelen, maar ook wel  1 kg gesneden of diepvries boerenkool op 1 kg geschilde aardappelen.


Bereiden
  • Kook de verse boerenkool  in ca. 30 minuten gaar in ruim water met een beetje zout.
  • Snijd de aardappelen in gelijke stukken en kook ze aardappelen op de gebruikelijke manier  in gaar in een laagje water met wat zout in ca. 20 minuten.
  • Giet de boerenkool en de aardappelen af en stamp de aardappelen door de boerenkool.  Als de boerenkool te droog is kun je hem smeuïger maken met een scheutje meld of een klontje boter.
2 personen


Over Boerenkool
Verse boerenkool is verkrijgbaar van september tot en met januari.

Verse, ongesneden boerenkool is in de koelkast bij 1-4 °C  een paar dagen houdbaar, op een droge, koele plaats buiten de koelkast (12-15 C) ongeveer een week.  Voorverpakte, gesneden, boerenkool kun je maar 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren.

Om boerenkool in te vriezen moet het ca. 3 minuten geblancheerd worden, de beste tijd daarvoor is in oktober  en november, daarna is het tot 12 maanden houdbaar in de diepvries (minimaal -18 °C).

Als het nog niet gevroren heeft kan boerenkool soms ook na lang koken wat stug blijven. Dit kan worden voorkomen door de  gesneden boerenkool  een nacht in de diepvries te legen (in een plastic zak). Voor gebruik hoeft het niet ontdooid te worden.

Meer informatie over het bewaren, bereiden, de voedingswaarde etc. van boerenkool is te vinden in Veggipedia


Comments are closed.