Foto
Roger Phillips & Martyn Rix - Vegetables
On my whishlist : Vegetables by Roger Phillips and Martyn Rix.
Amazon: "The only single-volume guide to vegetables any gardener could need. Illustrated throughout with color photographs that show the different kinds of each vegetable and how they look in situ, the book documents more than 650 types of vegetable, mainly those that can be grown in North America and northern Europe, but includes popular Asian specialties. Each is accompanied by descriptions of the vegatble's history and its cultivational needs.

Though not mainly a source of gardener's tips, the book offers simple instructions to the grower, as well as fodder for anyone curious to know more about the first European sighting of potatoes (1537) or the multitudes of possible potatoes ("Duke of York"; "Epicure"; "Mona Lisa")." Oct 2007 edition For sale at Amazon.co.uk

 
 
Foto
Roger Phillips - Wild Food

Il love all Roger Phillips' books!
Amazon about  Wild Food (Natural History Photographic Guides):
"Roger Phillips, creator of Wild Flowers and its bestselling companion volumes, turns his attention and his camera to the wide range of good things to eat from the countryside and seashore. From the multitude of species that are safely edible, he has selected those that are actually attractive and appetizing as food. Beautiful colour photography shows each species growing in the wild - for accurate identification - and prepared as an appealing dish. Well-known wine and food writers such as Jane grigson, Katie Stewart and B.C.A. Turner are among those who have contributed the recipes that accompany Roger Phillips' photographs."
Oct 2007 edition for sale at  Amazon.co.uk.

 
 
Foto
Roger Phillips - Mushrooms
This book is a musthave for anyone who loves mushrooms, I've put it on top of my wishlist, hoping to get it for Christmas ;)

Amazon about Roger Phillips Mushrooms:
"The culmination of over thirty years' work, this authoritative and superbly illustrated reference work is packed with the most up-to-date information and original photographs.

Set to become the essential illustrated mycological encyclopedia for the next 25 years, this book is also clear, user friendly and will appeal to a wide range of readers.

Unsurpassed in both illustrative and descriptive detail, Mushrooms contains over 1,250 photographs, often showing the specimens in various stages of growth, and including all the latest botanical and common names as well as current ecological information on endangered species. Having sold more than 750,000 copies in Europe of his previous title on mushrooms, Roger Phillips' new book once again sets the benchmark. Quite simply, nobody with an interest in the subject can afford to be without this book. 'Roger Phillips has written the best mushroom book I know: the sublime taxonomic accuracy of his descriptions and photographs, combined with an evangelical and infectious passion for the subject, will make an instant mycophile of anyone who picks it up.'" Aug 2006 edition for sale at Amazon.co.uk .




 
 
Engelse editie te koop bij Amazon.co.uk
Marcella Hazan - The Essentials of Classic Italian Cooking
Er is nu een Nederlandse vertaling van The Essentials of Classic Italian Cooking van Marcella Hazan: De Klassieke Italiaanse Keuken.  Marcella Hazan is een van de meest gerespecteerde deskundigen op het gebied van de Italiaanse keuken.

In De Klassieke Italiaanse Keuken / The Essentials of Classic Italian Cooking zijn Marcella's recepten uit haar eerdere boeken The Classic Italian Cookbook en The Second Classic Italian Cookbook verzameld en door haar aangepast of zelfs volledig herschreven.

Dit is mijn favoriete Italiaanse kookboek, leuk om in te bladeren,  heerlijke recepten met een uitleg die zo goed is dat iedereen, ook een beginnende kok, de gerechten kan maken. Iedereen die van Italiaans koken houdt zou het in huis moeten hebben. Ik had het bij me op een vakantie in Toscane; het zal alle liefhebbers van koken en/of kookboeken duidelijk zijn hoe fantastisch dat was ;)
Engelse editie te koop bij Amazon.co.uk.


Update 2-1-2013 - NL versie uitverkocht.
 
 
Mijn moeder en haar moeder konden heel erg goed koken, maar ook zij smokkelden wel eens door bouillonblokjes te gebruiken in plaats van echte bouillon.

Deze snel en gemakkelijk te maken, halfgebonden, champignonsoep maakten ze vaak als ze weinig tijd hadden. Ik maak 'm nog steeds, ook als ik wel tijd genoeg heb, gewoon omdat ik 'm lekker vind ;)

In 10 minuten heb je een heerlijke soep, de hoeveelheden maken ook niet veel uit, hij is altijd lekker, bijvoorbeeld met stokbrood, maar ik heb 'm ook wel eens in een klein glaasje als amuse geserveerd.

Fruit een middelgrote ui of een paar sjalotten glazig in boter, bak 250 gram champignons of vergelijkbare paddestoelen 5 minuten mee, voeg bloem en 1 liter bouillon toe, breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes doorkoken. Voeg vlak voor het opdienen peterselie toe.
That's all.Lees voor een uitgebreidere beschrijving het volledige recept.

 

Waldorfsalade

12/05/1999

 
Vandaag een van mijn moeders favoriete salades: Waldorfsalade van knolselderij met appel en walnoten, een echte klassieker die niet kan mislukken en overal bij past.

Snel | Makkelijk
Salade | Groente | Voorgerecht | Amerikaans | Vegetarisch | Glutenvrij | Recept
4 personen | Bereiden: 20 minuten   |  Wachten: 0 minuten