Garam masala

10/04/2010

 
Hier klikken om te bewerken.
Foto
Garam Masala is een (geroosterd) mengsel van specerijen dat in veel Indiase gerechten zoals Chicken Tikka Masala en Chicken Tandoori wordt gebruikt. De samenstelling verschilt van streek tot streek en kan bestaan uit kruidnagel, kaneel, witte en zwarte peperkorrels, zwarte komijn, steranijs, kaneel, korianderzaad, groene en zwarte kardemom etc.

Het is op veel plaatsen als kant-en-klaar mengsel te koop maar is ook eenvoudig zelf te maken.  Hieronder een paar recepten.


Garam Masala recepten
  • 1 eetlepel gemalen komijn
  • 1,5 theelepel gemalen kardemom
  • 0,5 theelepel nootmuskaat 
  • 1 theelepell kaneel
  • 0,5 theelepel kruidnagelpoeder
     
  • 1,5 theelepel korianderpoeder
  • 1,5 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 0,5 theelepel zwarte komijn
  • 1 theelepel groene kardemonzaadjes
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 2,5 cm pijpkaneel (gemalen)
  • 0,5 theelepel kruidnagelpoeder
     
  • 0,5  theelepel zwarte peperkorrels

  • 2 theelepels komijn
  • 1 theelepel kardemon
     
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel kaneel
  • 0,5 theelepel kruidnagelpoeder
     
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad

Doe alle ingrediënten bij elkaar in een kom en maal ze fijn; sommige koks roosteren ze eerst, anderen vinden dat niet nodig..

Wikipedia recept
In Wikipedia staat een recept voor een zoete variant:
  • 3 laurierbladeren
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 1 theelepel komijn
  • 2,5 cm pijpkaneel
  • 0,5 theelepel zwarte peper
  • 2 anijssterren
  • 1 theelepel karwijzaad
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 0,5 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel Amchoor
  • 0,25 theelepel asafoetida

Bereiding:
Voeg alle ingrediënten, met uitzondering van de onderste vier, samen in een droge koekenpan.
Rooster alles
Wacht tot de geur vrijkomt.
Maal alles uit de pan tot poeder.
Voeg het poeder samen met de overige ingrediënten.

Varianten
Ook kan er nootmuskaat of Kruidnagel worden toegevoegd.
 


Comments


Comments are closed.